Vrede is onverdeeld van iedereen, anders niet.

.

Wat leven we toch in een maffe wereld; brandhaarden in alle windstreken met als motivatie voor de strijd o zo vaak God, onder verschillende namen of zelfs een noemer! Gisteren, 11 september, bij BNN een documentaire gezien over een Nederlandse jongen die naar Syrië is afgereisd om de Jihad te dienen. Die heeft al aardig wat moorden op zijn naam staan om, aldus zijn redenatie, zo het paradijs te verdienen voor hemzelf en dertig naasten in zijn kielzog. Allerlei strijdende partijen zijn daar bezig en als ze hun wapens laten vuren roepen ze Allah aan. De jongen uit de docu zegt dat de mensen van Bashar al-Assad ( saillant detail: geboren op 11 september! ) gruwelijke martelingen uitvoeren maar hij niet; hij schiet mensen gewoon dood. Maar Assad is niet de ene duidelijke vijand; er zijn allerlei kampen die elkaar bevechten in de naam van hun privé-Allah. Assad was ook vijand van het Westen, maar gezien het feit dat hij tegen ISIS vecht ligt dat ondertussen ook weer wat genuanceerder. Als je nog van nuances mag spreken; gatverdamme! Ik dacht lang dat religies stonden voor liefde en verdraagzaamheid.

Met regelmaat hoor je mensen zeggen dat ´geloof´ onzin is; dan baseren ze zich op dit soort idiote toestanden in de wereld. Hier wil ik graag wat kanttekeningen bij plaatsen die me van belang lijken om de geweldloze gelovigen in de wereld bij te staan. Ten eerste wil ik stellen dat religie bedoeld is voor het individu, om zelf naar te leven en niet om het geloof in kwestie een ander op te dringen. Tweede opmerking die me hier op zijn plaats lijkt: geloof wordt meestal in verband gebracht met spiritualiteit, maar een communist, democraat of republikein is ook gelovig en kan daarbij net zo goed fundamentalisme ontwikkelen. Derde misverstand dat bij veel mensen leeft is dat religie altijd staat voor een godsdienst, waarbij de gelovige de God van zijn of haar geloof als de Ware en Enige God beschouwt, wat verdraagzaamheid, laat staan openheid naar andere visies, op voorhand ernstig bemoeilijkt. Maar het boeddhisme, om een voorbeeld te noemen, is wel een religie, toch kent deze religie geen God. Ja oké, ook verschillende scholen van boeddhisme kennen vereringsrituelen alsof Boeddha een God zou zijn, maar dat is niet op de overdracht van Boeddha zelf gebaseerd. Boeddhisme benadrukt de universele waarden en natuur van de mens en staat open voor studenten van alle geloofsrichtingen; komt er eenvoudig niet mee in conflict omdat niet cultureel bepaald geloof maar universeel inzicht wordt nagestreefd. Spiritualiteit kan zo bezien volstrekt atheïstisch zijn en, dat is het opmerkelijke hierbij, zo geen aanleiding zijn Allah of God´s bestaan te bestrijden; het wordt eenvoudig als niet van belang beschouwd. De Dalai Lama grapte eens voor een volle zaal dat verdraagzaamheid het boeddhisme kenmerkt, maar, lachte hij, dat nam niet weg dat ie Christenen wel een beetje sufferds vindt. Humor kenmerkt vrije gedachtewisseling die bij fundamentalistische gelovigen niet erg voor de hand ligt. Bij ieder vuurwerk dat ze naar de vijand blazen roepen ze Allah´s zegen en bescherming aan; dat doen ze echter aan de andere kant ook! Godsdiensten mankeren veelal het relativeringsvermogen dat het samenleven van verschillende culturen mogelijk maakt. Verschillende groepen in Syrië gaan elkaar te lijf; als boeddhisten meningsverschillen kennen is er gewoon een nieuwe school ontstaan, geen oorlog.

De Noord-Ierse protestantenleider en dominee Ian Paisley is overleden, dit werd vandaag bekend. Die man stond lijnrecht tegenover de republikeinse katholieken maar werd toch in mei 2007 premier van een coalitie met Sinn Féin, de politieke tak van het verboden Ierse republikeinse leger (IRA) nadat die club de wapens had neergelegd. Niemand had dat verwacht; hijzelf sprak er ook zijn verbazing over uit toen het een feit was. Er zijn meer wonderen in de mensengeschiedenis die erop duiden dat een sterke vredesintentie tegen alle verdrukking in werken kan: Mahatma Gandhi, en Nelson Mandela zijn twee aansprekende namen in dit verband. Soldaten neerschieten voor de vrede is en blijft waanzin; moge het hart van de meest verstokte fundamentalisten ontwaken tot het inzicht dat vrede alleen het resultante kan zijn in de erkenning van het licht van bewustzijn dat alle culturen en iedere afzonderlijke ziel draagt. Binnen het boeddhisme bestaat de bodhisattva gelofte: ik zal niet eerder het Nirvana ( paradijs ) binnen gaan voor alle levende wezens mij voor zijn gegaan; das wel even wat anders dan voordringen! Ook Socrates erkende dat geluk voor hem niet was weggelegd als er nog ook maar een enkel levend wezen in lijden verkeerde. Moge deze mentaliteit het van alle egoïstische kleinzielige opvattingen winnen!

.

Advertenties

Over Joost Lips

https://bodemlozebeeldentuin.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in proza en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s