Zoals ik het zie

.

Tis makkelijk gezegd dat het om de kern van de zaak gaat maar wie dit zegt kent de kern van de zaak niet want de zaak heeft helemaal geen kern. De zaak is alles en de kern is niks. Het is dus onzinnig om iets binnen de wereld der verschijnselen kern van de zaak te noemen. Dat is altijd misleiding en tegelijk verdeling van de hele zaak die altijd onverdeeld aanwezig is.

Taal, dat beseffen veel mensen niet, maakt de wereld separaat van beleven. Zonder taal geen wereld. Als baby en als demente bejaarde herken je niks. Er is alleen leven, maar niet iemand die dat leven heeft. Taal bepaalt volkomen de subjectieve lading van menselijke beleving. Bij dieren is dat niet anders; hun taal bepaalt de beleving. Het instrument bepaalt de beleving kun je zeggen. Maar ben je het instrument?

In feite is het menselijk lichaam als een telescoop met allerlei mogelijkheden waardoor een enorme spectrum van ervaring mogelijk wordt. Maar dieren vergissen zich in een ding niet: te denken dat ze die ervaring zijn. Dieren plakken niet aan achterhaalde opvattingen vast. De mens is dom zodra ie de natuur uit het oog verliest en los van ongedifferentieerde ( onbedachte en onverdeelde ) werkelijkheid het roer in handen meent te kunnen nemen. Ook wie strijden voor het behoeden van de aarde kunnen zo agressief zijn dat ze overduidelijk ook zelf de aarde verdeeld houden.

Zag vandaag een bericht over Fukushima, de kerncentrale die in maart 2011 door aardbeving werd verwoest en tot op de dag vandaag een niet beheerste ramp is. Met een vernietigingskracht die zo groot is dat het geen populair onderwerp is. Een gecrasht vliegtuig komt in het nieuws, wat er nog altijd dagelijks aan radioactieve rotzooi in Fukushima vrijkomt is ramp op veel groter schaal. En de gehanteerde oplossingsstrategieën om de boel te controleren en vervuild water op te slaan zijn totaal kwetsbaar voor een nieuwe aardbeving met grote kracht.

De mensheid gaat zeker niet aan intelligentie ten onder, want daar is niks mis mee: de enige oorzaak is blind doorgevoerde arrogantie in een psychopaat universum van zelfoverschatting. Daarom wil ik intelligentie graag onderscheiden van intellectueel jongleren met begrip, wat gewoon een kunstje zonder betekenis en voelen is. Ergens voelend naartoe redeneren, ook zo idioot!

Er is volledig ervaren of je zit in je denken uit te puzzelen hoe dat nou moet met dat volledig ervaren als je het werkelijk toe zou staan. Die schizoïde overweging kom ik bij iedereen tegen. En ik bedoel ook iedereen. Het heet uitstel van werkelijkheid. Het heet procrastination. Tis taalvoering. Er zijn heel veel woorden voor vermijden. En ook voor de industrie die aan die vermijding wat wil doen binnen een eigen afgespleten focus, hoe gek wil je het hebben.

Ik woon vlak bij een ziekenhuis. De sirenen gaan weer wonderlijk tekeer. Tis heel simpel geluid en ik vier mijn gehoor of denk: “wanneer ben ik aan de beurt?” Het geluid komt nu wel erg dichtbij! Ik zal toch niet ziek zijn?

Gedachten gedragen zich als dolle paarden of eigenlijk als alles dat je denken kunt. Ze zijn echter nooit waar. Ze verschijnen, meer weet ik niet. Als ik er een geloof omdat ie een afgespleten belang dient, dan gaat de heelheid verloren en dat is een beetje zonde. Maar weten wat zonde is en wat niet is pure waanzin.

De kern van de zaak is dat als je ui van je kennis afpelt je geen schuld overhoudt en ook geen kern, er is alleen de zaak en het stelt niks voor.

.

Advertenties

Over Joost Lips

https://bodemlozebeeldentuin.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in proza en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s